måndag 25 juni 2012

Inkluderade och adopterade III


Här följer ännu ett avsnitt. Det första avsnittet finns här, och det andra finns här:


Men vad finns det för garantier på att Gud Fadern är sådan som Jesus framställer Honom i liknelsen?

Gud skapade människan till att leva i gemenskap med sig. Det som skedde med Adam och Eva i syndafallet trasade den relation Han hade med människan från början, och vi kan inte ännu en gång lägga ut alla konsekvenser av detta utan får nöja oss med en sammanfattning: Det gick åt pipan för oss när vi misstrodde Gud och lämnade relationen med Honom, när vi flydde och valde att bli våra egna gudar, klädda i fikonlöv!

Utan relationen till Gud lever vi i en ständig fruktan, en ständig ensamhet, en ständig skam, en ständig känsla av skuld. Detta gör att vi flyr bort från Gud, från oss själva, från varandra och från skapelsen i övrigt: antingen genom att hänge oss åt destruktiva njutningar, det vi brukar kalla för synd, eller också flyr vi genom att försöka förbättra oss själva och vårt beteende så att utsidan i alla fall ser tjusig ut. Men även detta är synd.

Gud har alltid velat ha gemenskap med oss och Han gjorde därför allt för att få oss att komma hem igen. Fadern sände Jesus till oss för att visa oss hurdan Fadern verkligen är. I och genom Jesus öppnades en ny väg för oss in i relationen, in i Hans armar. Jesus dog på ett kors för oss innan vi över huvud taget kände till Honom. Detta gör att vi kan veta att vi inte behöver fly bort från Gud, utan att vi faktiskt kan fly till Honom.

Precis som pappan i liknelsen så har Gud gett oss hela arvet i Jesus. Och Han väntar på att vi skall komma hem till Honom och leva som verkliga arvtagare, inte som svinarbetare i exil eller som slavar under vår egen fruktan och skam, utan som barn. Precis som pappan i liknelsen förändras inte Guds kärlek till oss, men vår uppfattning av den gör att vi antingen lever älskade eller inte. Han är vår Fader oavsett om vi flyr till ett annat land eller om vi förblir trälar under vår egen piska, men vi kan alltså välja att leva som barn till Fadern eller inte.

Det oemotsägliga beviset för Faderns kärlek till oss är alltså Jesu liv och Hans död på korset. Bekräftelsen på att detta trätt i kraft, att arvet är godkänt är Jesu uppståndelse och upphöjelsen till Faderns högra sida. Den helige Ande är den som leder oss till sanningen, som får oss att förstå vad som skett och som blir ett sigill på att arvet tillhör oss. Genom att Gud bevisat sin kärlek till oss medan vi inte kunde göra något för att förtjäna den kan vi veta att Gud är pålitlig. Jag kan sätta all min tillit till Faderns verk genom Jesus Kristus.

Vi har en Gud som lät sig födas av en ung kvinna i ett stall. Vi har en Gud som gjorde sig helt beroende. Vi har en Gud som gick omkring och gjorde gott mot alla. Vi har en Gud som böjt sina knän för att tvätta sina lärjungars fötter. Vi har en Gud som inte var för helig för att söka gemenskap med vare sig de religiösaste religiösa eller förlorarnas förlorare. Vi har en Gud som avklädde sig hela sin gudomlighet för att bli slagen av de händer Han själv skapat, översköljas av föraktande spottloskor och slutligen låta sig naglas till ett kors och dö samtidigt som Han viskar att Han förlåter oss. Vi har en Gud som uppstått från de döda, och som frågar oss: ”Älskar du Mig? Vill du vara Mitt barn?” Vad är detta för en Gud?



Korset bevisar för evigt att Gud älskar dig. Paulus beskriver det så här i Romarbrevet 8:31–39:[1]



Vad skall vi nu säga om detta? Om Gud är för oss, vem kan då vara emot oss? Han som inte skonade sin egen Son utan utlämnade Honom för oss alla, Skulle Han då inte vara beredd att skänka oss allt med Honom?

Vem kan anklaga dem som Gud utvalt? Gud är den som frikänner oss.

Vem är den som fördömer? Kristus Jesus är den som har dött, ja, än mer, den som har blivit uppväckt och som sitter på Guds högra sida och ber för oss.

Vem kan skilja oss från Kristi kärlek? Nöd eller ångest, förföljelse eller hunger, nakenhet, fara eller svärd? Det står ju skrivet: För Din skull dödas vi hela dagen, vi räknas som slaktfår.

Men i allt detta vinner vi en överväldigande seger genom Honom som har älskat oss. Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller furstar, varken något som nu är eller något som skall komma, varken makter, höjd eller djup eller något annat skapat skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre. 



När vi väl förstått att vi är älskade barn så bygger vårt fortsatta liv på att vi förstår att Han inte bara gjort allt för oss, utan att Han också kommer att fortsätta göra allt för oss. Vi kan vara trygga i Hans närvaro, i Hans kärlek. Det är en kärlek som är tålig och mild. Den söker inte sitt, den tillräknar inte det onda, den gläds i sanningen, den fördrar allting, tror allting, hoppas allting, den uthärdar allting – kärleken upphör aldrig.[2] Gud är kärlek och Guds kärlek till oss uppenbarades när Han sände Jesus till världen för att vi skulle få liv, verkligt liv, i och genom Honom.[3]

Detta är Hans kärlek, detta är nåden: den är dåraktig, idealistisk, omåttlig, stökig, naiv, överdriven, slösaktig, löjligt omfattande, löjligt innefattande, skandalös, ja, den är rent av livsfarlig – och den är det enda du kommer att ha att hoppas och förlita dig på i slutändan. Inför Hans nåd, inför Hans kärlek, är vi alla lika. Vi är lika ovärdiga, lika trasiga, lika beroende. Hans kärlek är oändligt mycket större än våra misslyckanden och våra framgångar. Här finns inte rum för något som vi kan skryta med. Alla har vi blivit köpta med samma pris.

Så lyssna till Honom som viskar i ditt hjärta – bli stilla och hör Fadern säga: ”Jag älskar dig... du är Mitt barn, du är Min glädje. Kom, ni är alla bjudna till festen, Jag har bjudit upp dig till dans”. Var är du idag? Flyr du från Fadern? Eller försöker du förtjäna din Faders kärlek genom att göra en massa saker för Honom? Eller låter du Honom älska dig, så att den kärlek du tar emot från Honom blir drivkraften i ditt liv? Samma fråga och val som de två sönerna ställdes inför måste du ta ställning till varje dag: Skall du lita på Faderns kärlek och leva älskad eller inte? Vet du att du är älskad, och lever du som älskad? Vad skulle du göra just nu om du var helt övertygad om att Gud faktiskt älskar dig? Vad skulle du göra resten av den här dagen om du var helt övertygad om att Gud faktiskt älskar dig? Vad skulle du göra med resten av ditt liv om det faktiskt är så att Gud älskar just dig?



[1] Jfr även Rom 5:6, 8, 10.
[2] 1 Kor kap. 13.
[3] 1 Joh 4:8–10.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar