torsdag 19 januari 2012

Liten sammanfattning av Den Livgivande Gemenskapen

Nedan följer en liten sammanfattning och en försmak av vad som kommer att möta dig som läsare av boken:


Sammanfattning av vad som väntar dig i denna bok: Jag kommer här att försöka bringa lite klarhet i hur den Treenige Guden kan förstås och hur detta har förståtts under historiens gång. Jag hävdar att det är grundläggande att Gud är en kärleksfull Gemenskap mellan Fadern, Sonen och Anden. I denna Gemenskap flödar Liv, Frihet, Kärlek och Glädje.

I denna Gemenskap beslutar sig Gud för att skapa allt som finns. Och som skapelsens krona skapar Gud människor till sin avbild och likhet vilka skall leva i gemenskap med varandra i och med Gemenskapen som adopterade barn.

Tyvärr fördärvas detta av vad som vanligtvis kallas för ”synd”. Synden får förödande konsekvenser för människorna och den övriga skapelsen. Men Gud överger inte sitt syfte med sin skapelse. Han har redan innan världens grund var lagd utarbetat en plan som är centrerad i den inkarnerade Jesus Kristus.

Guds plan med skapelsen tar en ny vändning i och med att Fadern, när tiden är inne, sänder sin Son till att inkarneras och leva i den helige Andes kraft i den skapade världen.

I denna inkarnation bevarar Jesus både sin gudomlighet och sin mänsklighet. Här träder Gud in i skapelsen och tar skapelsen in i sig själv och påbörjar försoningsverket som skall hela, frälsa, befria och återupprätta det som synden fördärvat. Jesus – den andre Adam – fullbordar och fullkomnar det som den förste Adam inte förmådde.

Jag vill i detta visa hur viktigt det är att verkligen ta på allvar detta faktum att Gud blir människa i den inkarnerade Jesus utan att för den skull förlora sin gudomlighet. Detta är av största vikt då vi försöker förklara vad det är som sker med skapelsen och mänskligheten i och med Jesu inkarnation. Detta är av största vikt då vi försöker förstå hur Gud räddar och återupprättar den skapelse som fallit.

Det verk som sker i den inkarnerade Jesus omfattar hela Hans liv: från födelse, liv, korsfästelse, uppståndelse och upphöjelse till Faderns högra sida. Hela Jesu verk är ett försoningsverk där hela Treenigheten är aktivt involverad. Vi kommer därför att se på vad som sker på korset och hur detta påverkar hur vi ser på vad som kallas för försoningslära. Vi kommer därför även att se på några olika formuleringar vilka försöker förklara vad Guds försoningsverk innebär. Detta hänger intimt samman med Jesu uppståndelse från de döda och Hans upphöjelse till Faderns högra sida.

Då försoningsverket sker i Gud så innebär det att allt som sker med Jesus också sker med oss och med den övriga skapelsen. Då den inkarnerade Jesus Kristus sätter sig på Faderns högra sida utgjuts den helige Ande för att uppenbara vad som skett i och med Jesu verk. Anden förenar dem som tror i gemenskap med varandra i den Livgivande Treeniga Gemenskapen.

Det som har skett i och genom Jesu inkarnation har skett en gång och för alla. Detta är Verkligheten.

Och eftersom Gud kallar oss till att leva i denna Verklighet, denna Gemenskap, av fri vilja och kärlek önskar Han att vi skall se det som skett i Jesus Kristus för vår skull. Detta uppenbarande av Verkligheten är Andens verk.

I detta verk är de som tror aktivt delaktiga genom att uppmana dem som ännu inte ser detta till omvändelse och tro. Och den plan och det syfte som Gud hade innan världens grund var lagd kommer att få sin fullbordan.

1 kommentar:

  1. Vi fick boken till julklapp av vår svärson. Mycket intressant och givande. Hoppas att många läser den och upptäcker sanningen om Guds kärlek och hans oerhörda plan.

    SvaraRadera